Nadeelcompensatie Vijzelstraat/Vijzelgracht/Rode Loper

Onlangs zijn in Amsterdam de werkzaamheden in het kader van de herstructurering van de Vijzelweg/Vijzelgracht van start gegaan (het project “Rode Loper”). Deze werkzaamheden zullen, zoals het er nu naar uitziet, geruime tijd gaan duren en zal naar verwachting gepaard gaan met veel overlast en omzetverlies voor de ondernemers van de Vijzelgracht en Vijzelweg.

De gemeente Amsterdam beschikt over een speciale verordening voor nadeelcompensatie: de Verordening nadeelcompensatie Amsterdam. Lijdt u, als ondernemer, schade tegen gevolge van deze werkzaamheden? Dan kunt een beroep doen op deze regeling en een aanvraag om schadevergoeding indienen.

Waar moet u op letten wanneer u overweegt om een verzoek om schadevergoeding of nadeelcompensatie in te dienen?

Onderbouw uw aanvraag zoveel mogelijk met bewijsstukken. Stuur bijvoorbeeld jaarrekeningen mee waaruit blijkt dat er sprake is van een omzetdaling vergeleken met de jaren daarvoor. In bepaalde gevallen is ook een voorschot op de schadevergoeding mogelijk. Belangrijk is dat de aanvraag tijdig wordt ingediend, dat wil zeggen binnen vijf jaar nadat u op de hoogte bent geraakt van de schade. Anders kan er sprake zijn van verjaring.

Iedereen heeft een zeker normaal maatschappelijk risico. Wanneer de schade valt binnen dit normaal maatschappelijk risico wordt deze niet vergoed. De hoogte van dit bedrag wordt meestal door de betrokken overheid bepaald middels het opnemen van een drempelbedrag of een percentage van de geleden schade dat niet wordt vergoed. Ook is van belang in hoeverre er sprake is van voorzienbaarheid van de schade.

Wanneer er sprake is van een juridische eenheid met een ander bedrijf, dan dient de juridische eenheid als geheel de schade dragen; het normaal maatschappelijk risico dient te worden gerelateerd aan die juridische eenheid. Dit is vaste jurisprudentie. In een geval dat onlangs speelde bij de Raad van State, werd daarom de in verband met wegwerkzaamheden geleden schade beperkt vergoed (ABRvSt 12 oktober 2016, nr 2015 07071/1/A2).

Mocht u vragen hebben over de mogelijkheden voor het indienen van een verzoek om nadeelcompensatie of over de inhoud van de nadeelcompensatieregeling van de gemeente Amsterdam, neem dan contact op met advocaat Marleen Schulte van MS Advocatuur & Mediation (email: [email protected]). Zij is telefonisch bereikbaar op nr 06 373 55 984.