Vernietiging van een vergunning kan leiden tot aansprakelijkheid van de overheid

Er kan sprake zijn van overheidsaansprakelijkheid van bijvoorbeeld de gemeente die een vergunning heeft verleend wanneer die vergunning later wordt vernietigd. Maar het is niet eenvoudig te zeggen of er in een concreet geval sprake is van onrechtmatig overheidshandelen.  Dit bleek onlangs weer eens uit een arrest van de Hoge Raad waar deze kwestie speelde (ECLI:NL:HR:2016:1112, nr 14/06319), d.d. 3 juni 2016. Het ging hierbij om het volgende.

De gemeente werd aansprakelijk gesteld aangezien een eerder verleende milieuvergunning werd vernietigd door de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het Hof oordeelde in deze kwestie als volgt. Wanneer een besluit tot verlening van een milieuvergunning is vernietigd, dan kan de aanvrager van de vergunning op grond van onrechtmatige daad aanspraak maken op vergoeding van de schade die hij daardoor lijdt, mits het bestuursorgaan ook een begunstigend besluit zou hebben genomen indien het wel overeenkomstig de wet zou hebben beslist. Niet beslissend is of de gemeente de vergunning rechtmatig had kunnen weigeren maar welk besluit zou zijn genomen indien zij wel overeenkomstig de wet zou hebben beslist. Dit oordeel van het Hof werd door de Hoge Raad in stand gelaten.

Of er al dan niet sprake is van onrechtmatigheid heeft dus ook te maken met o.a. het antwoord op de vraag of de als gevolg van dat besluit gestelde schade aan dat besluit kan worden toegerekend. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze uitspraak, of over overheidsaansprakelijkheid in het algemeen, neem dan contact op met Marleen Schulte van MS Advocatuur & Mediation ([email protected]).