Stand van zaken Omgevingswet

De Omgevingswet is inmiddels aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer. Het duurt nog wel even voordat de nieuwe wet in werking treedt: waarschijnlijk in 2019.

De voorbereidingen voor deze nieuwe wet zijn al in volle gang. Ook worden bij verschillende gemeenten en provincies al pilots uitgevoerd waarbij wordt gewerkt volgens het omgevingsrecht “nieuwe stijl”.

Uitgangspunten van de nieuwe wet

Honderden regels zullen worden vereenvoudigd en afgeschaft. Het uitgangspunt van de nieuwe wet is namelijk: eenvoudiger, efficiënter, beter.

Minder en overzichtelijke regels, meer ruimte voor initiatieven en lokaal maatwerk en vertrouwen als uitgangspunt. Dat zijn de basisprincipes van deze wet.

De komst van de Omgevingswet betekent dat er veel verandert. De wet bundelt 26 bestaande wetten op het gebied van onder meer bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Dat betekent bijvoorbeeld dat o.a. de Wet ruimtelijke ordening, de Wet milieubeheer en de Wabo gaan verdwijnen: 1 wet vervangt straks 26 wetten!

Uitgangspunten van de nieuwe wet zijn:

  1. Het beter op elkaar afstemmen van de verschillende plannen voor ruimtelijke ordening, milieu en natuur;
  2. het stimuleren van duurzame projecten (zoals windmolenparken);
  3. meer ruimte geven aan gemeenten, provincies en waterschappen om hun omgevingsbeleid af te stemmen op hun eigen behoeften en doelstellingen;
  4. verbeteren en versnellen van de besluitvorming;
  5. sneller en makkelijker projecten realiseren;
  6. meer ruimte voor particuliere ideeën en participatie.

 

Aanvullingswetten, AMvB’s en Invoeringswet

Er worden vijf aanvullingswetten opgesteld als onderdeel van het nieuwe stelsel:

–         Grondeigendom

–         Geluid

–         Bodem

–         Natuur

–         Ammoniak en veehouderij

Deze aanvullingswetten zijn op 1 juli 2016 in consultatie gegaan (www.internetconsultatie.nl).

 

AMvB’s

Daarnaast is ook voor de AMvB’s de consultatiefase per 1 juli 2016 van start gegaan. Het betreft de volgende vier AMvB’s :

–         Besluit activiteiten leefomgeving

–         Besluit bouwwerken leefomgeving

–         Omgevingsbesluit

–         Besluit kwaliteit leefomgeving

Invoeringswet

In het najaar zal worden gestart met de toetsing en consultatie van de Invoeringswet.

 

Belangrijke veranderingen door de nieuwe Omgevingswet

Het Omgevingsplan 

Een belangrijke verandering zal zijn, dat er straks sprake zal zijn van één omgevingsplan voor het gehele grondgebied van de gemeente. Het vervangt de verschillende bestemmingsplannen die nu nog van kracht zijn.

Op dit moment bestaan er verschillende bestemmingsplannen in een gemeente met allerlei verordeningen. Straks is er sprake van slechts één omgevingsplan: alle regels voor de fysieke leefomgeving zitten dan in één overzichtelijk document. 

Nieuw in de Omgevingswet is ook, dat de van rechtswege verleende vergunning (de zgn. lex silencio positivo) verdwijnt. Bovendien treedt het besluit tot verlening van de omgevingsvergunning sneller in werking dan nu het geval is (twee weken na de bekendmaking). Het bevoegd gezag mag bepalen dat de vergunning direct in werking treedt.

 

In de aanloop naar de inwerkingtreding van de Omgevingswet zal in dit blog regelmatig aandacht worden besteed aan nieuwe ontwikkelingen in het kader van deze wet.